Bartın Üniversitesinde (BARÜ) gerçekleştirilen panelde kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesi ve toplumsal farkındalığın artırılması gerekliliği vurgulanarak tüm yönleriyle ‘şiddet’ ele alındı.
Bartın Üniversitesi (BARÜ) Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Güncel Yaklaşımlar ve Çözümler’ paneli düzenlendi.
Panel başlangıcında İsrail’in Filistin halkına yönelik uyguladığı insan hakları ihlallerine dikkat çekildi. Ellerini kırmızıya boyayan katılımcılar, beyaz zemin üzerine Filistin halkının yanında bizde varız diyerek el kaldırdı. “İsrail’e Tepki” ve “Filistin’e Destek” yazılı dövizleri taşıyarak yaşanan insan hakları ihlallerine karşı ‘dur’ çağrısı yapıldı.
Ardından geçilen panelin açılış konuşmasını Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aslı Yazıcı yaptı. Yazıcı, “Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü önümüzdeki hafta tüm dünyada ve ülkemizde kutlanacak. Biz de bugün, ne yazık ki son 1 aydır Filistin’de süren sivil halka yönelik uygulanan şiddeti kınamak istedik. Panelin açılışını bu insan hakları ihlallerini kınamak için ayırdık” dedi.
Kadına şiddetin önlenmesinde dijital çözümler tanıtıldı
Moderatörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Nur Başer Baykal’ın üstlendiği panel, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Müdürü Hatice Şimşek Karataş’ın ‘Türkiye’de Şönim Hizmetleri ve Çözümler’ sunumuyla başladı. Karataş, “Şiddet nedir” ve “Neler şiddet olarak algılanmalıdır” sorularını cevaplandırarak ‘ŞÖNİM’ hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Bartın İl Jandarma Komutanlığı, Aile İçi Şiddetle Mücadele Çocuk Amiri Jandarma Teğmen Türkan Fakıhoğlu Uluşan ise Kadın Acil Destek (KADES) uygulamasını tanıtarak teknolojinin ve dijital araçların şiddet önlemedeki rolüne değindi.
Uluşan, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında bizleri davet eden değerli üniversitemize teşekkür ediyorum. KADES, şiddet mağduru kadınların tek tuşla 112’ye ulaşabildikleri ve sorumlu kolluk birimi tarafından olay yerine en yakın devriye birimlerinin gönderildiği resmi bir uygulamadır. Uygulamayı yükleyen kişi ‘Yardım İste’ butonuyla hızla yardım isteyebiliyor. Ayrıca elektronik kelepçe, izleme üniteleri ve elektronik izleme sistemleri uygulamalarımızda var” diye konuştu.
‘Sağlıklı ve Saygılı İlişkiler Programı’
BARÜ Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İhsan Çağatay Ulus, TÜBİTAK tarafından desteklenerek kitaplaştırılan ‘Sağlıklı ve Saygılı İlişkiler Programı: Şiddeti Önlemek İçin Erkeklerle Grup Uygulamaları’ projesi hakkında bilgi verdi.
Ulus, “Biz eğitimcilerin erkeklere farkındalık kazandırmamız, olaya bakış açılarını değiştirmemiz oldukça önemli. Türkiye’de ilk defa kadına şiddet uygulayan ve tedbir karar almış erkeklerle uygulamalı bir model olarak Doç. Dr. Zeynep Turhan hocamız öncülüğünde bir proje geliştirdik. Biz insan davranışlarını değiştirerek şiddeti önlemeye çalıştık. Bu uzun bir süre ve ciddi bir emek ister. Ancak bazı şeyleri değiştirmek için bir adım gerekir. Türkiye’de bu uygulamaların artmasını temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.
“Şiddetin karşısında, merhametin yanındayız”
Son olarak Bartın İl Müftülüğü İl Vaizi Dr. Şule Soyal Şenay, ‘Aile İçi Şiddetin Önlenmesinde Dini Referanslar’ başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.
Ayet ve hadislerden örnekler vererek “Şiddet Kur’an’da zulüm olarak adlandırılır. İslam’ın ilkeleriyle bağdaşmayan insan onurunu yok sayan şiddet, kimden hangi sebeple gelirse gelsin insanlık suçudur, hak ihlalidir ve kul hakkıdır. Peygamber Efendimizin başlattığı cahiliye ile mücadeleyi bizler de üzerimize düşeni yapıyoruz. Din görevlileri olarak şiddet konusunda farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Hepimizin hayatında şiddet var; ya failiyiz, ya mağduruyuz, ya izleyicisiyiz. Bizler şiddeti ortaya çıkmadan kaldırmak istiyoruz. Şiddetin karşısında, merhametin yanındayız” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Soru ve cevapların alındığı panel, konuşmacılara teşekkür belgesi takdimi ve günün anısına hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.